Pin It

Υπογράφτηκε την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021, στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, στην παρουσία του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννη Καρούσου, του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή, και του Δημάρχου Παραλιμνίου κ. Θεόδωρου Πυρίλλη το Συμβόλαιο για την υλοποίηση του Έργου «Βελτίωση της Λεωφόρου Κάππαρη στο Παραλίμνι».

Το Συμβόλαιο υπέγραψαν, εκ μέρους  της  Κυβέρνησης, ο Διευθυντής του Τμήματος Δημοσίων Έργων κ. Αντώνης Κουτσούλλης και εκ μέρους της κοινοπραξίας «LOISBUILDERSLTD» και «WADEADAMSCONTRACTING(CYPRUS) LTD» ο κ. Νικόλας Λοή.

Το Έργο αφορά το βορειότερο μέρος της Λεωφόρου Κάππαρη στον Δήμο Παραλιμνίου, στην επαρχία Αμμοχώστου, το οποίο μέχρι το παρόν στάδιο δεν έχει τύχει βελτίωσης.

Το Ρυθμιστικό Σχέδιο εκπονήθηκε από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και η χρηματοδότηση του Έργου θα γίνει από κονδύλι του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως.  Η υλοποίηση του Έργου προγραμματίζεται να αρχίσει το, Σεπτέμβριο του 2021, με διάρκεια εκτέλεσης 24 μήνες και κόστος €6.426.762,00 συν Φ.Π.Α.

Το νέο οδικό δίκτυο αποτελείται από το κύριο οδικό δίκτυο μήκους 2,07 χλμ  και από το δευτερεύον οδικό δίκτυο μήκους 1,0 χλμ περίπου.

Συγκεκριμένα, το  Έργο αφορά το μέρος της Λεωφόρου Κάππαρη που ξεκινά 270 μέτρα βόρεια του υφιστάμενου κυκλικού κόμβου και τερματίζεται στην ουδέτερη ζώνη, στα σύνορα με την πόλη της Αμμοχώστου (επέκταση της Λεωφόρου Κέννετυ).  Στο Έργο θα γίνει, επίσης, βελτίωση της οδού Γιωρκή Παπαδοπούλου σε μήκος της τάξης των 320 μ. και μίας παρόδιας οδού της, της οδού Απόλλωνος σε μήκος της τάξης των 150 μ. καθώς και δημιουργία νέου δευτερεύοντος οδικού δικτύου της τάξεως των 260 μ. κοντά στην οδό Λευκάδος.  Οι υπόλοιπες παρόδιοι οδοί που εμπίπτουν στα όρια του Έργου θα βελτιωθούν σε μήκος της τάξης των 30 μ. από τον κύριο δρόμο η κάθε μία με εξαίρεση την πρόσβαση στην οδό Λευκάδος η οποία θα καταργηθεί.

Το κύριο οδικό δίκτυο περιλαμβάνει δύο λωρίδες κυκλοφορίας με χώρους στάθμευσης εκατέρωθεν (παράλληλη στάθμευση), πλακόστρωτα πεζοδρόμια, λωρίδες πρασίνου εκατέρωθεν, ποδηλατόδρομο πλάτους 2.60 μ. στη δεξιά πλευρά του δρόμου, διαβάσεις πεζών και κόλπους στάσης λεωφορείων.

Στα τελευταία 250 μ. περίπου θα κατασκευαστεί νέος κυκλικός κόμβος.

Το δευτερεύον οδικό δίκτυο αποτελείται από δύο λωρίδες κυκλοφορίας με πεζοδρόμια. Στην οδό Γιωρκή Παπαδοπούλου κατασκευάζεται, επίσης, ποδηλατόδρομος στη βόρεια πλευρά του δρόμου.

Το Έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

Νέο δίκτυο απορροής ομβρίων, νέο δίκτυο αποχέτευσης λυμάτων σε μέρος του Έργου, νέο δίκτυο άρδευσης, νέο δίκτυο ύδρευσης, υπογειοποίηση υπηρεσιών ηλεκτρισμού και τηλεπικοινωνιών, κατασκευή τοίχων αντιστήριξης.

 

Δήμαρχος Παραλιμνίου: «Αναμένουμε εκείνη την ημέρα που θα μπορέσει η Λεωφόρος Κέννεντυ στην Αμμόχωστο να ενωθεί με τη Λεωφόρο Κάππαρη»

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου κ. Θεόδωρος Πυρίλλης ανέφερε ότι το έργο θα δώσει νέα ώθηση στην οικονομία του τόπου και θα συνδέσει το Παραλίμνι με την τουριστική περιοχή του Πρωταρά.  Όπως ανέφερε «η Λεωφόρος Κάππαρη τερματίζει στη γραμμή αντιπαράταξης. Αναμένουμε εκείνη την ημέρα που θα μπορέσει η Λεωφόρος Κέννεντι στην Αμμόχωστο να ενωθεί με τη Λεωφόρο Κάππαρη. Αυτός είναι ο λόγος που στο τέλος του δρόμου δημιουργείται ένας κυκλικός κόμβος. Αναμένω εκείνη τη στιγμή που η Λεωφόρος Κάππαρη, στο μέλλον, θα γίνει προέκταση του δρόμου που οδηγεί προς την Αμμόχωστο και να μετονομαστεί σε Λεωφόρο Κέννεντι».

 

Υπουργός Μεταφορών: «Με την αποπεράτωση του Έργου η περιοχή θα αναβαθμιστεί λειτουργικά, ποιοτικά και αισθητικά».

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος ανέφερε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ότι ακόμη μια εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας μπαίνει στο στάδιο υλοποίησής της.  Ο κ. Καρούσος τόνισε ότι «η βελτίωση της Λεωφόρου Κάππαρη αποτελεί βασική αστική οδική υποδομή και με την αποπεράτωση του Έργου η περιοχή θα αναβαθμιστεί λειτουργικά, ποιοτικά και αισθητικά».

Επισήμανε, επίσης, ότι το συγκεκριμένο Έργο αποτελεί ακόμη μία έμπρακτη απόδειξη της αποφασιστικότητας της Κυβέρνησης για αναβάθμιση του οδικού δικτύου ανά το παγκύπριο. «Στόχος μας είναι, όπου αυτό είναι εφικτό, να μετατρέψουμε τις οδικές αρτηρίες έτσι ώστε να γίνουν πιο φιλικές προς τον άνθρωπο, εξυπηρετώντας τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, ενισχύοντας την οδική ασφάλεια των πολιτών και επιλύοντας το κυκλοφοριακό πρόβλημα» υπογράμμισε ο κ. Καρούσος.

 

Υπουργός Εσωτερικών: «Η Κυβέρνηση στηρίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες»

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής ανέφερε ότι τέτοιου είδους αναπτυξιακά έργα αποτελούν έμπρακτη απόδειξη ότι η Κυβέρνηση στηρίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες επιδεικνύοντας ταυτόχρονα ιδιαίτερη ευαισθησία στις ακριτικές μας περιοχές χωρίς να παραγνωρίζεται και η συνεισφορά στο τουριστικό προϊόν του τόπου μας.

«Μέσα σε μια δύσκολη οικονομικά χρονιά ελέω πανδημίας, με την υλοποίηση αυτών των σημαντικών έργων υποδομής, η Κυβέρνηση αποδεικνύει ότι δεν αποκλίνει από τον προγραμματισμό και τις εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και είναι με αυτές τις πολιτικές που επιτυγχάνουμε τη συνεχή ενίσχυση της αναπτυξιακής δραστηριότητας κάνοντας εφικτή την αναβάθμισή μας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης» κατέληξε ο κ. Νουρής.

 

 

Αρχείο

-> 2019

-> 2018

-> 2017

-> 2016

-> 2015

-> 2014

-> 2013

Overcast Clouds

12.77°C

Paralimni

Overcast Clouds
Humidity: 81%
Wind: WSW at 0.89 M/S

 

Οδηγίες για Παραλίμνι