Στην Κύπρο, από τα πανάρχαια χρόνια γνώριζαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, γι’ αυτό και κατά την αρχαιότητα, σε όλες τις μεγάλες πόλεις του νησιού, έκτισαν στάδια και γυμνάσια, μερικά από τα οποία σώζονται σήμερα σε σχετικά καλή κατάσταση, όπως το αρχαίο στάδιο του Κουρείου και το γυμνάσιο της Σαλαμίνας. Σ΄ αυτά προετοιμάζονταν οι Κύπριοι αθλητές που θα λάμβαναν μέρος στους μεγάλους αγώνες που διεξάγονταν, είτε στην Κύπρο, είτε στην Ελλάδα.
Με την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, το 1896, στην Ελλάδα, όπως και στην Κύπρο ξύπνησε η αγάπη των Ελλήνων για τον κλασσικό αθλητισμό, το πάθος, η λατρεία και η περηφάνια που ένοιωθαν για το Ολυμπιακό Ιδεώδες, τις Ολυμπιακές Αρχές και Αξίες, για τον «Ολυμπισμό». Έτσι, δεκάδες Γυμναστικοί Σύλλογοι ιδρύονται και στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
Στην Κύπρο, με πρωτοβουλία αγνών φιλάθλων, που ήταν λάτρεις του κλασσικού αθλητισμού και του ολυμπιακού πνεύματος, ιδρύονται σε όλες τις πόλεις και σε μεγάλα αγροτικά κέντρα, Γυμναστικοί Σύλλογοι. Ο ΓΣΕ, λοιπόν, ο Γυμναστικός Σύλλογος της Αμμοχώστου, ιδρύεται, από μια ομάδα φίλων του κλασσικού αθλητισμού, το 1918 και παίρνει το όνομα του βασιλιά της Σαλαμίνας, Ευαγόρα.