Pin It

Ο Νίκος Βλίττης γεννήθηκε στις 14 Νοεμβρίου του 1943. Το 1963, σε ηλικία 20 χρονών, ανέλαβε επιθεωρητής του Συμβουλίου Βελτιώσεως Παραλιμνίου και αφού δεν υπήρχε κοινοτική περιουσία ενοικίασε γραφεία και διεκπεραίωσε μόνος του  όλες τις υποθέσεις σχετικά με την Πολεοδομία, τους Επάρχους, την Ηλεκτρική καθώς και με άλλους κρατικούς και ημικρατικούς οργανισμούς, όπως επίσης και ότι είχε σχέση με την εύρυθμη λειτουργία του χωριού, όπως καθαριότητα, υδατοπρομήθεια, έλεγχο σφαγείων, έλεγχος κατοικίδιων ζώων, κοπριών   κ.λ.π  Στα πλαίσια αυτά,  δημιουργήθηκε το πρώτο συνεργείο καθαριότητας με κάρο και με οδηγό τον Μακαριστό Σωτήρη Γούμενο και αγοράστηκαν τα πρώτα σκυβαλοχώραφα.

Έτσι σιγά- σιγά και επί των ημερών του Νίκου Βλίττη ξεκίνησε η ανάπτυξη του Παραλιμνίου. Ασφαλτοστρώθηκαν και ηλεκτροδοτήθηκαν δρόμοι, έγιναν πεζοδρόμια, καθιερώθηκαν πολεοδομικές ζώνες που επέτρεψαν την τουριστική ανάπτυξη και το 1970 άρχισε να χτίζεται το 1ο ξενοδοχείο της περιοχής, το ξενοδοχείο ΠΕΡΝΕΡΑ. Το 1978 σχεδιάστηκε η λεωφόρος των ξενοδοχείων, έγιναν οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις  και το 1979 ξεκίνησε η κατασκευή της, η οποία σηματοδότησε και την έναρξη της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής Πρωταρά.

Το 1986 το Παραλίμνι έγινε πόλη και Δήμος της Κύπρου. Το χωριό πλέον έγινε πόλη και έτσι ξεκίνησαν μεγάλα έργα, με κάποια απ’ αυτά να είναι πολεοδομικά και άλλα να χρηματοδοτούνται από το Δήμο.

Το Παραλίμνι απόκτησε Δημοτικό Μέγαρο, Δημοτικό Στάδιο, Δημοτικό Αμφιθέατρο, το Γιώρκειο Δημοτικό Νηπιαγωγείο με δωρεά του Γιάγκου Παπαδόπουλου, Επαρχιακό Νοσοκομείο, Αποχετευτικό σύστημα, Αλιευτικό Καταφύγιο, την Πλατεία Αγίου Γεωργίου και τη μεγαλύτερη εκκλησιαστική πλατεία της Κύπρου.

Ο Δήμος Παραλιμνίου πρωτοπόρος το 1987, κατόπιν συμφωνίας με τους ιδιώτες, έθεσε υπό τον έλεγχο του τα κρεβατάκια και τις ομπρέλες των παραλιών, γεγονός που επέφερε ένα πολύ σημαντικό εισόδημα στον προϋπολογισμό του.

Επί δημαρχίας Νίκου Βλίττη, τα πλείστα κυβερνητικά γραφεία μεταφέρθηκαν στο Παραλίμνι, δημιουργήθηκαν 4 Δημοτικά σχολεία, το Γυμνάσιο, το Λύκειο και η Τεχνική Σχολή Παραλιμνίου, έγινε το υδρευτικό έργο του Πρωταρά και δημιουργήθηκαν οδικά δίκτυα και μεγάλες οδικές αρτηρίες. Επιπλέον, δημιουργήθηκαν τα πολιτιστικά τμήματα του Δήμου, η Μαντολινάτα, το Χορευτικό, η Χορωδία, ο Θεατρικός Όμιλος, η Φιλαρμονική και καθιερώθηκαν πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως αυτές του Πάσχα, του Κατακλυσμού, το Πολιτιστικό Καλοκαίρι, ο Πολιτιστικός Χειμώνας, κ.λ.π. Στα πλαίσια των εκδηλώσεων αυτών, γίνονταν ανταλλαγές των πολιτιστικών τμημάτων του Δήμου με πολιτιστικά τμήματα Δήμων της Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών Δήμων και αδελφοποιήσεις  με Δήμους του εξωτερικού, προκειμένου να γνωρίσουν οι δημότες την κουλτούρα και άλλων χωρών. Καθιερώθηκαν οι συνεισφορές στα οργανωμένα σύνολα του Δήμου, στους φιλανθρωπικούς οργανισμούς και στις άπορες οικογένειες και Δημότες.

Ο Νίκος Βλίττης διετέλεσε για πολλά χρόνια πρόεδρος της Επιτροπής Παραλιών, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ένωσης Δήμων και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σφαγείου Κοφίνου. Είχε άριστες σχέσεις με όλες τις Κυβερνήσεις,  τα κυβερνητικά τμήματα, τους Δήμους της Κύπρου και τα γειτονικά Δημοτικά Συμβούλια.

Δεν είναι τυχαίο πως μετά από 23 χρόνια υπηρεσίας στο Συμβούλιο Βελτιώσεως, ο Νίκος Βλίττης διεκδικώντας το 1986 τη δημαρχία του νεοσύστατου Δήμου Παραλιμνίου,  εξελέγη πρώτος Δήμαρχος Παραλιμνίου με υψηλό ποσοστό και διετέλεσε Δήμαρχος για 20 χρόνια, μέχρι το 2006, αφού κέρδισε 4 συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις. 

Ο κ. Νίκος Βλίττης  υπηρέτησε το Δήμο Παραλιμνίου και τα κοινά  για 43 συνεχόμενα χρόνια έχοντας τα καθήκοντα αυτά ως μοναδική του ασχολία.  Απεβίωσε στις 3 Μαρτίου 2013 σε ηλικία 70 ετών.