Pin It

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημοτικό Μέγαρο Παραλιμνίου η δημοσιογραφική διάσκεψη για το πρόγραμμα «ΜΩΣΑΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ» στα πλαίσια της οποίας παρουσιάστηκαν οι δράσεις και οι ενέργειες του έργου «ΜΩΣΑΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ» στην παρουσία εκπροσώπων των Δήμων Παραλιμνίου, Αγίας Νάπας, Σωτήρας και Δερύνειας.

Ο Δήμος Παραλιμνίου ανέλαβε για τρίτη συνεχή χρονιά να υλοποιήσει ως τελικός δικαιούχος το Πρόγραμμα Ένταξης Από Τοπικές Αρχές «Μωσαϊκό Πολιτισμών». Το έργο στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία τις προηγούμενες δύο χρονιές και συνεχίζει με τον ίδιο ζήλο και φέτος. Τη δράση υλοποιεί ο Δήμος Παραλιμνίου ως επικεφαλής εταίρος, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους εταίρους, τον Δήμο Αγίας Νάπας, τον Δήμο Σωτήρας, τον Δήμο Δερύνειας και την εταιρεία ENOROSConsultingLtdκαι αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2019. Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στις €126.466,00, εκ των οποίων συγχρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ασύλου, Ένταξης και Μετανάστευσης σε ποσοστό 90% και από εθνικούς πόρους σε ποσοστό 10%.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος Επιτροπής Προσφορών κ. Κυριάκος Ιωακείμ ανέφερε ότι ο ρόλος των Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην υποβοήθηση της διαδικασίας ένταξης των Υπηκόων Τρίτων Χωρών στην κυπριακή κοινωνία είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Ο Δήμος Παραλιμνίου, σε συνεργασία με τους Εταίρους του, αναγνωρίζει τον κεντρικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, προωθώντας την κοινωνική συνοχή και δημιουργώντας συνθήκες ευνοϊκές για την προσαρμογή και την κοινωνική ενσωμάτωση ανθρώπων από άλλες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ευχαρίστησε τους εταίρους, τους λειτουργούς του προγράμματος και την εταιρεία EnorosConsultingLtdκαι ανέφερε με βεβαιότητα ότι το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί για ακόμη μια χρονιά με επιτυχία.

Ο κ. Κλουδάς καθώς και οι εκπρόσωποι των τριών Δήμων (ως εταίροι) στις ομιλίες του ανέφεραν ότι μέσω του προγράμματος παρέχονται οι οδοί στα πλαίσια των οποίων οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν καινούργιες δεξιότητες για τη μετέπειτα σταδιοδρομία τους, θα διαχειρίζονται τα συναισθήματα που μπορεί να δημιουργηθούν λόγω διαφορετικής κουλτούρας, άγχους και λόγω φόρτου εργασίας, θα κατανοήσουν τους θεσμούς, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους και θα αντιληφθούν καλύτερα την κουλτούρα των ανθρώπων της χώρας στην οποία ζουν.

Στην κατεύθυνση αυτή, θα υλοποιηθούν προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης με αντικείμενο την εκμάθηση ηλεκτρονικών υπολογιστών, σεμινάρια πρώτων βοηθειών από εξειδικευμένους εκπαιδευτές,  μαθήματα παροχής υπηρεσιών φροντίδας για παιδιά και ηλικιωμένους και μαθήματα τέχνης. Επίσης, θα διοργανωθούν διαπολιτισμικές/ καλλιτεχνικές εκδηλώσεις-φεστιβάλ με τη συμμετοχή τόσο Κύπριων πολιτών όσο και Υπηκόων Τρίτων Χωρών, διαπολιτισμικό και διαδραστικό φεστιβάλ παιδιού, προγράμματα κοινωνικής στήριξης, προγράμματα κοινωνικού προσανατολισμού μέσω διαδραστικών σεμιναρίων για την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου, μέσω βιωματικών εμπειριών με ξεναγήσεις σε μουσεία και άλλα αξιοθέατα, ενέργειες ανάπτυξης του αισθήματος αποδοχής και κατανόησης των δημοτών στη διαφορετικότητα και ενέργειες που αφορούν την ανταλλαγή απόψεων, καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας.

Ο Δήμος Παραλιμνίου ευχαριστεί θερμά τους Εταίρους και τη Μονάδα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών, για τη μέχρι τώρα συνεργασία και την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος.

 

 

 

 

Clear Sky

16.85°C

Paralimni

Clear Sky
Humidity: 82%
Wind: NNE at 2.24 M/S

 

Οδηγίες για Παραλίμνι