Pin It

Ο Πρωταράς, η τουριστική περιοχή του Παραλιμνίου, είναι μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Κύπρου. Εκτείνεται κατά μήκος της ανατολικής παραλίας του Παραλιμνίου. Πρωταράς είναι το όνομα ενός γραφικού κόλπου με ολοκάθαρη θάλασσα, χρυσαφιά άμμο και ένα μικρό νησάκι περίπου 100 μέτρα από την ακτή.

Ο κόλπος είναι κοινώς γνωστός με το όνομα Fig Tree Bay.

Ο Πρωταράς, η τουριστική περιοχή του Παραλιμνίου, είναι μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Κύπρου. Η περιοχή αυτή εκτείνεται κατά μήκος της ανατολικής παραλίας του Παραλιμνίου. Για την ακρίβεια Πρωταράς είναι το όνομα ενός γραφικού κόλπου, με ολοκάθαρη θάλασσα, 10 περίπου χιλιομέτρων. Αρχίζει στα βόρεια από την περιοχή «Κάππαρης» και τελειώνει στο νότο στην περιοχή «Κόννος».

Άλλες περιοχές που βρίσκονται στην παραλία αυτή είναι ο κόλπος της «Αγίας Τριάδας», ο κόλπος «Βρυσούδκια», ο κόλπος «Περνέρα», τα «νησιά», κ.α.

Η περιοχή αυτή ήταν και είναι η κατ’ εξοχήν παραγωγική περιοχή του Παραλίμνιου. Εκατοντάδες ανεμόμυλοι που βρίσκονται στην περιοχή δίνουν μια ξεχωριστή γραφικότητα, αλλά και μαρτυρούν τη χρήση της γης στην τελευταία πεντηκονταετία.

Στις όμορφες παραλίες της περιοχής λειτουργούσαν από πολλά χρόνια γραφικά παραλιακά κέντρα, που εργάζονταν μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες και συγκέντρωναν αρκετή πελατεία από την Αμμόχωστο και τα χωριά της περιοχής. Η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε ως το 1974. Μετά την τουρκική εισβολή και για μερικά χρόνια η κατάσταση παρέμεινε στάσιμη. Η σημερινή ραγδαία ανάπτυξη άρχισε γύρω στα 1977. Τότε άρχισαν να κτίζονται τα πρώτα ξενοδοχεία, τα πρώτα τουριστικά διαμερίσματα.