Pin It

Τις 15 Οκτωβρίου 2016 ολοκληρώθηκαν οι διεθνείς αγώνες Προσανατολισμού (Orienteering) που έγιναν σε διάφορα μέρη τις Κύπρου και κράτησαν δυο εβδομάδες. Τους αγώνες οργάνωσε η εταιρεία ParkWorldTravel(PWT), που εξειδικεύεται στον αθλητικό τουρισμό σε όλο τον κόσμο, με την πλήρη στήριξη και συνεργασία της ΚΟΜΟΑΑΠ.

Οι αγώνες έγιναν σε διάφορα μέρη της Κύπρου όπου έχουν ετοιμαστεί οι εξιδεικευμένοι χάρτες.  Το Δάσος Μαθιάτη, το Εθνικό Δασικό Πάρκο Αθαλάσσας, την παλιά πόλη της Λευκωσίας, τα χωριά Παλαιχώρι και Λεύκαρα και το Δάσος Κάβο Γκρέκο. Με αυτό τον τρόπο οι αθλητές είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να  τρέξουν στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, αλλά και να γνωρίσουν τη φύση και τα χωριά της Κύπρου. Το άθλημα του Προσανατολισμού δεν διεξάγεται σε κλειστά γήπεδα η σε καθορισμένες διαδρομές, αλλά μέσα στα δομημένες περιοχές και στη φύση. Κάθε νέος χάρτης και η χάραξη νέας διαδρομής,  αποτελεί για το άθλημα ένα νέο γήπεδο.

Σχεδιάστηκαν 255 διαφορετικές διαδρομές για όλες τις ηλικίες των αθλητών, ανδρών και γυναικών,  από 12 ετών μέχρι 75. Τριάντα από τις διαδρομές ήταν ανοικτές για όλους. Στους αγώνες πήραν μέρος πάνω από 350 αθλητές από 17 χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου και μας τίμησαν με την παρουσία τους πρωταθλητές προηγούμενων διεθνών αγώνων. Πήραν μέρος επίσης και 22 κωφοί από τη Ιταλία και Ρωσία αποδεικνύοντας έτσι ότι στο άθλημα του Προσανατολισμού μπορούν να πάρουν μέρος άτομα από όλες τις ομάδες του πληθυσμού χωρίς καμία διάκριση και επί ίσοις όροις.

Η απόλυτη επιτυχία των αγώνων απέδειξε την οργανωτική ικανότητα,  συνέπεια και αξιοπιστία της ΚΟΜΟΑΑΠ με αποτέλεσμα η PWTνα αποφασίσει να επεκτείνει το δίκτυο των δραστηριοτήτων της στην Κύπρο. Θα ετοιμαστούν νέοι χάρτες σε συνεργασία με την ΚΟΜΟΑΑΠ και η Κύπρος θα γίνει κέντρο εκπαίδευσης αθλητών τους χειμερινούς μήνες όπου το κλίμα του τόπου μας είναι ιδανικό αυτή την περίοδο. Οι χάρτες θα ετοιμαστούν το 2017 και οι πρώτοι εκπαιδευόμενοι θα έρθουν το χειμώνα του 2018. Στις εκπαιδεύσεις θα πάρουν μέρος και Κύπριοι αθλητές. Με αυτό το τρόπο πέραν από τον αθλητισμό αναπτύσσεται και ο χειμερινός τουρισμός στην Κύπρο.

Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους στήριξαν τις προσπάθειες της ΚΟΜΟΑΑΠ για την ανάπτυξη του ορεινού αθλητισμού στην Κύπρο. Ευχαριστούμε τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού και το Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού για τις χρηματικές χορηγίες. Τους κοινοτάρχες του Παλαιχωρίου και Μαθιάτη κκ. Θεόφιλο Μιλτιάδους και Θεόδωρο Τσάτσο για τη γενναιοδωρία και τα παραδοσιακά προϊόντα και την αγνή φιλοξενία που μας έδειξαν. Τον Δήμαρχο Λευκάρων κ. Σάββα Ξενοφώντος και την εκπρόσωπο του Δήμου Παραλιμνίου κα Μύρια Κέλη για τη βοήθεια, συμπαράσταση και τα πλούσια δώρα που ετοίμασαν για τους αθλητές. Την εκπρόσωπο του Δήμου Λευκωσίας κα  Κατερίνα Ανδρέου όπως και το προσωπικό του Δήμου για την ετοιμασία των πανό, τα δώρα και τη άψογη οργάνωση σε ένα σχετικά δύσκολο περιβάλλον.

Τέλος τις ευχαριστίες μας στο Τμήμα Δασών για την παραχώρηση των σχετικών αδειών χρήσης των δασικών περιοχών και του Πάρκου Αθαλάσσας, όπως και του Υπουργείου Άμυνας για την κατανόηση και παροχή άδειας για την οργάνωση αθλητικών δραστηριοτήτων σε ευαίσθητες περιοχές.

 

Εκ μέρους του ΔΣ ΚΟΜΟΑΑΠ

 

Μιχάλης Σαββίδης

Γραμματέας

Εκπρόσωπος του Αθλήματος Αγωνιστικού Προσανατολισμού (Orienteering)

 

 

 

 

Overcast Clouds

22.18°C

Paralimni

Overcast Clouds
Humidity: 60%
Wind: ENE at 0.45 M/S

 

Οδηγίες για Παραλίμνι