Pin It

 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα από τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκο Κουγιάλλη  και τον Δήμαρχο Παραλιμνίου κ. Θεόδωρο Πυρίλλη, η παραλαβή επτά (7) ολοκληρωμένων Κέντρων  Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης,  μεταλλικών (αλουμινένιων και λευκοσιδηρών) συσκευασιών, πλαστικών και γυάλινων συσκευασιών, που τοποθετήθηκαν στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Παραλιμνίου.

Η παραλαβή πραγματοποιήθηκε στην παρουσία βουλευτών Αμμοχώστου, Δημοτικών Συμβούλων Παραλιμνίου, του Αντιπροέδρου του ΚΟΤ, μαθητών, εκπαιδευτικών και δημοτών.

Τα Κέντρα αυτά  εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα Ανακύκλωσης του Τμήματος Περιβάλλοντος για τη Μείωση των Δημοτικών στερεών αποβλήτων παραλιακών ξενοδοχειακών μονάδων και είναι χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση,  

Είναι δε πρωτοποριακά γιατί πέρα από το γεγονός ότι πραγματοποιούν αυτόματα την παραλαβή, την αναγνώριση και διαχωρισμό, την επεξεργασία, τη συλλογή και αποθήκευση των ανακυκλώσιμων υλικών δίδουν ανταποδοτικό κίνητρο προς τους ανακυκλωτές.

Όμως και ο Δήμος έχει ανταποδοτικό όφελος αφού θα έχει ένα  υλικό που είναι κατάλληλο για περαιτέρω επεξεργασία στη βιομηχανία και θα το διαθέτει στην πιο συμφέρουσα τιμή που θα εξασφαλίσει κατόπιν διαγωνισμού.

Ειδικότερα τα μηχανήματα αυτά πραγματοποιούν αυτόματα παραλαβή των των άδειων μεταλλικών, πλαστικών και γυάλινων συσκευασιών, σε ειδική χοάνη υποδοχής και με υψηλή ταχύτητα παραλαβής (έως 40 συσκευασίες ανά λεπτό).

Γίνεται αναγνώριση και διαχωρισμός των συσκευασιών ανά υλικό, όπου με χρήση ειδικών αισθητήρων αναγνωρίζονται και διαχωρίζονται οι συσκευασίες.

Τέλος γίνεται συμπίεση ή τεμαχισμός της συσκευασίας, με ειδικά μηχανικά μέσα, επιτυγχάνοντας μείωση όγκου έως 90%.

 

Ανταποδοτικό Κίνητρο

Για τις επιστρεφόμενες γυάλινες, πλαστικές και μεταλλικές (αλουμινένιες ή λευκοσιδηρές) συσκευασίες, που επιστρέφονται για ανακύκλωση στα αυτόματα μηχανήματα του κάθε Ολοκληρωμένου Κέντρου Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, αποδίδεται αυτόματα στους δημότες ανταποδοτικό κίνητρο.

Ο καταναλωτής όταν ολοκληρώσει τη διαδικασία της ανακύκλωσης:

Είτε πατά το κουμπί «πράσινου» χρώματος επί του κάθε μηχανήματος, οπότε αυτόματα παραλαμβάνει μία απόδειξη με το σύνολο της αξίας του ανταποδοτικού κινήτρου για τις επιστρεφόμενες συσκευασίες, για προσωπικό όφελος

Είτε πατά το κουμπί «κίτρινου» χρώματος επί του κάθε μηχανήματος, οπότε αυτόματα παραλαμβάνει ένα κουπόνι με το σύνολο της αξίας του ανταποδοτικού κινήτρου για τις επιστρεφόμενες συσκευασίες, που το έχει δωρίσει αυτόματα υπέρ κάποιου επιλεγμένου κοινωνικού σκοπού.