Pin It

Ο Δήμος Παραλιμνίου ανέλαβε για δεύτερη συνεχή χρονιά ναυλοποιήσειως τελικός δικαιούχος το πρόγραμμα ένταξης από τοπικές αρχές «Μωσαϊκό Πολιτισμών». Το εταιρικό σχήμα συμπληρώνουν οι Δήμοι Αγίας Νάπας, Δερύνειας, Σωτήρας και η εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών Enoros Consulting Ltd. Στόχος του έργου είναι η ένταξη των Υπηκόων Τρίτων Χωρών (ΥΤΧ) στον κοινωνικοοικονομικό ιστό της Επαρχίας Αμμοχώστου.

Το έργο «Μωσαϊκό Πολιτισμών» στηρίζει τη διαδικασία ένταξης των ΥΤΧ στην κυπριακή κοινωνία, συμβάλλοντας στην προώθηση της κοινωνικής συνοχής και την πρόληψη του κοινωνικού αποκλεισμού. Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια σειρά από πολυδιάστατες δράσεις που στοχεύουν στην ενεργό συμμετοχή και δραστηριοποίηση των τοπικών αρχών και φορέων στη διαδικασία ενσωμάτωσης των μεταναστών-ΥΤΧ και προσφέρει υπηρεσίες και ευκαιρίες κοινωνικοποίησης και αλληλεπίδρασης των μεταναστών με τις τοπικές κοινότητες.

Οι υπηρεσίες και δράσεις του προγράμματος περιλαμβάνουν μαθήματα κατάρτισης και εκπαίδευσης, προγράμματα κοινωνικής στήριξης και κοινωνικού προσανατολισμού, διαπολιτισμικές/ καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, ενέργειες ανάπτυξης του αισθήματοςαποδοχής και κατανόησης των δημοτών στη διαφορετικότητα, ενέργειες ανταλλαγής απόψεων και τεχνογνωσίας, μαθήματα πρώτων βοηθειών, μαθήματα φύλαξης και φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων, εκμάθηση ηλεκτρονικών υπολογιστών, τέχνης, καθώς και δημιουργία οδηγού υπηρεσιών.

Δικαίωμα συμμετοχής στα προγράμματα έχουν όλοι οι ΥΤΧ που βρίσκονται με νόμιμη άδεια παραμονής και εργασίας στην Κύπρο καθώς και όσοι απολαύουν καθεστώς διεθνούς προστασίας: πρόσφυγες ή με καθεστώς επικουρικής/προσωρινής προστασίας, αιτητές ασύλου και ΥΤΧ που επανεγκαθίστανται ή έχουν επανεγκατασταθεί ή μεταφερθεί από άλλο κράτος μέλος της ΕΕ.

Το πρόγραμμα καλύπτει τα γεωγραφικά όρια των συμμετεχόντων Δήμων αλλά και των τοπικών κοινοτήτων σε όλη την ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου και συγχρηματοδοτείται κατά 90% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και κατά 10% από την Κυπριακή Δημοκρατία. Έχει συνολικό προϋπολογισμό €126,466και διάρκεια υλοποίησης έως τον Φεβρουάριοτου 2018.

Οι δράσεις και ενέργειες του έργου θα παρουσιαστούν σε δημοσιογραφική διάσκεψη που θα γίνει την Παρασκευή, 28 Απριλίου2017 στις 12:30 μ.μ. στο Δημοτικό Μέγαρο Παραλιμνίου.Για πλάνα από την διάσκεψη μπορείτε να επικοινωνείτε απ’ ευθείας με τον κ. Ιωάννη Μούγιο στο τηλ. 96490746.