Pin It

1) Η πρώτη επίσημη καταγραφή των τοπωνυμίων του Παραλιμνιού έγινε, έμμεσα, την ίδια περίοδο που έγινε η γενική καταγραφή των κτημάτων της Κύπρου. Επί Αγγλοκρατίας λοιπόν και περί το 1920 το τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας άρχισε να καταγράφει τις κτηματικές περιουσίες με βάση το νόμο «Ο περί εγγραφής και εκτιμήσεως της ακίνητης περιουσίας Νόμος 1907 και 1909».

Υπάλληλοι του τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας έφθαναν σε μια κοινότητα και βοηθούμενοι από τις τοπικές αρχές, όπως τον κοινοτάρχη (μουχτάρη) και τον αγροφύλακα (τουρκόπουλλο) έκαναν την καταγραφή. Συνήθως πήγαιναν σε μια περιοχή της κοινότητας όπου συναντούσαν και τους ιδιοκτήτες. Στην επί τόπου παρουσία των ιδιοκτητών συμπλήρωναν «Δηλώσεις δυνάμει του άρθρου 21(1) του νόμου 12 του 1907 και του άρθρου 2 του νόμου 8 του 1908». Στις δηλώσεις αυτές σημείωναν για κάθε τεμάχιο τον αριθμό που του έδιναν (αριθμός τεμαχίου) και δίπλα πρώτα το τοπωνύμιο της περιοχής στην οποία βρισκόταν το κτήμα και στη συνέχεια το όνομα του ιδιοκτήτη και άλλα κτηματολογικά και χωρομετρικά στοιχεία. Πριν την επίσημη καταχώρηση των δηλώσεων σε τόμους σαν κτηματολογικά βιβλία, γινόταν ανάρτησή τους σε δημόσιους χώρους π.χ. καφενεία, συλλόγους, εκκλησίες, για έλεγχο από τους ενδιαφερόμενους και υποβολή ενστάσεων.

Νοουμένου ότι η δήλωση του τοπωνυμίου γινόταν, για κάθε τεμάχιο, από τον ιδιοκτήτη του τεμαχίου, που είχε άμεσο συμφέρον σε συνεργασία με τους τοπικούς παράγοντες, ώστε να μην υπάρχουν ενστάσεις, μπορούμε να πούμε ότι το όνομα και η θέση του τοπωνυμίου ήταν γενικά αποδεκτά.

Κατά την καταγραφή των κτημάτων το 1920 δηλώθηκαν και καταγράφηκαν κάπου 275 τοπωνύμια.

2) Με τα τοπωνύμια γενικά ασχολήθηκαν διάφοροι μελετητές. Κατάλογο τοπωνυμίων του Παραλιμνιού μπορεί να βρει κάποιος :

·      Στην έκδοση «Δελτίον της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών», Κυπριακαί Σπουδαί, Λευκωσία Κύπρου, 1977, τόμος ΜΑ" . O K.A. Πηλαβάκης καταχωρεί εδώ για το Παραλίμνι 170 τοπωνύμια.

·      Στην έκδοση «Α Complete Gazetteer of Cyprus, Towns and Villages of Cyprus and thei rtoponyms», Κυπριακή Δημοκρατία, Λευκωσία, 1987, υπάρχουν μόνο 67 τοπωνύμια.

3) Στη δική μας  καταγραφή αρχικά προσεγγίσθηκαν άτομα, το καθένα χωριστά, τα οποία από τη φύση της ασχολίας τους θα μπορούσαν να γνωρίζουν πολλά τοπωνύμια, όπως χωρομέτρες, κτηματομεσίτες, αγροφύλακες και άλλοι. Τα άτομα αυτάμε τη βοήθεια των Κτηματολογικών Σχεδίων υπέδειξαν,  με το όνομα και τη θέση τους,συνολικά 185  τοπωνύμια. Κάθε άτομο υπέδειξε κατά μέσο όρο 120 τοπωνύμια. Από τα 185 τοπωνύμια μόνο 90 περίπου υποδείχθηκαν από όλους.

Στη συνέχεια έγινε έρευνα στα βιβλία (Ν 108) του τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας. Με αυτή την έρευνα, τεμάχιο προς τεμάχιο, βρέθηκαν 275 τοπωνύμια, τα περισσότερα όμοια με αυτά που υπέδειξαν οι Παραλιμνίτες.

Το σύνολο των τοπωνυμίων ανήλθε τελικά στα 325. Από αυτά τα 50 δεν ήταν επίσημα καταγραμμένα στα αρχεία του Κτηματολογίου, είναι δε μέρος ή ταυτίζονται με κάποια από τα υπόλοιπα 275 και είναι μάλλον νεότερα της πρώτης καταγραφής τοπωνύμια.

Τέλος, σε ομαδικές συγκεντρώσεις όσων βοήθησαν στο πρώτο στάδιο, διαβάστηκαν τα 325 τοπωνύμια. Από τα καταγραμμένα στο Κτηματολόγιο, τα μέλη των ομάδων θυμήθηκαν άλλα 50 περίπου, που τα ξέχασαν προσωρινά, ενώ άλλα 50 περίπου δεν αναγνωρίστηκαν από κανένα τους, δηλαδή ξεχάστηκαν εντελώς.